werktuig
Chocoladevorm (m.)
Met een chocoladevorm kan men, naast gewone chocoladetabletten, ook holle
chocoladefiguurtjes maken. Om chocoladetabletten te maken wordt de
gesmolten en getempereerde chocolade (d.i. op de werktemperatuur van 25-30°
brengen door bijvoorbeeld een gedeelte van de massa op een marmerblad uit
te spreiden en met een spatel te doorwerken) in stukken verdeeld en met de
hand gekneed om de lucht te ontrekken. Dan spreidt men de chocolade, in de
voorverwarmde vormen, gelijkmatig met de hand of met een papieren tampon en
laat het geheel trillen waardoor luchtblaasjes naar het oppervlak komen,
die men openprikt. Men strijkt het geheel glad en laat het afkoelen. Door
de krimp van de chocolade komt hij makkelijk uit de omgedraaide vorm,
eventueel door een lichte diagonale buiging ervan. Op dezelfde wijze kan
men ook andere figuren maken, zoals blaadjes, waarvan de vorm een metalen
plaatje (ca. 15-40 cm lang; ca. 10-15 cm breed) is waar een reeks gelijke
figuren zijn ingedrukt. Holle chocoladefiguurtjes...