Een citruspers dient om het sap uit citrusvruchten te persen, zonder dat er ook pulp, merg en pitten meekomen. Er bestaan verschillende modellen. Zo is er de tangvormige citruspers. Soms is ze van hout of porselein gemaakt, maar meestal is ze van metaal. Afhankelijk van het model kan men kleine of grotere stukken fruit persen. Vooral bij de kleinere stukjes dient men het fruit eerst te schillen. Het sap loopt via gaatjes of een gootje in de gewenste recipiënt.
De citruspers kan ook bestaan uit een geribbelde perskegel in een glazen schaaltje. De halve vrucht wordt op de perskegel gedrukt en heen en weer gedraaid. Opstaande tandjes zorgen ervoor dat de pitten niet in het sap, dat in het gootje eronder loopt, komen. Aan de zijkant zit een schenktuitje om het sap over te gieten.
Een ander model is een houten perskegel met recht hecht die - boven een recipiënt - in de halve vrucht geduwd wordt. Door er heen en weer mee te draaien, wordt het sap eruit geperst.
Een ander model betreft de citruspers met perskap en hendel. De halve vrucht wordt op de perskegel geplaatst; vervolgens trekt men aan de hendel waardoor de perskap naar beneden komt en de vrucht uitgeperst wordt. Een beker die eronder geplaatst wordt, vangt het sap op.
Moderne versies werken elektrisch.
Zie ook de fruitpers.
Om slechts een paar druppels sap te bekomen, gebruikt men een citroenknijper of een citrusboor. [MOT]
MOT V 2023.0074 a-b2