werktuig
Appel-/aardappelschilmachine (hand) (m.)
Keukentoestel dat op de rand van een tafel of aanrecht geklemd wordt en
waarmee appelen en aardappelen geschild worden. Het heeft een
schroefvormige as met een speervormig uiteinde, die met een draaizwengel in
beweging wordt gebracht. Het mesje, dat de vorm van een vingernagel heeft,
is bevestigd aan een verende arm. Men prikt een (aard)appel op de
speervormige punt van de as, men draait aan de zwengel en de (aard)appel
beweegt zich naar het mesje toe. Wanneer dat mesje de draaiende (aard)appel
raakt, beweegt het er vervolgens volledig omheen en wordt de schil er in
één keer afgehaald. Wanneer men de hendel bovenaan het apparaat ontspant,
kan het mesje terug in de beginpositie gebracht worden. Voor aardappelen en
sommige groeten maakte de Franse fabrikant Jean Mantelet, een ander model
dat bestaat uit een afsluitbaar recipiënt (diam. ca. 25 cm) met gegolfde
ruwe binnenzijde en een rubberen noppenbodem. Het werkend deel is aan het
deksel bevestigd en wordt door een zwengel aangedreven....