werktuig
Broodmes (o.)
Mes met een vrij onbuigzaam, recht en lang (ca. 20-30 cm) lemmet, zodat ook
grote broden gesneden kunnen worden. Men kan er ook een taart horizontaal
mee doorsnijden om er een laagje slagroom, pudding, e.d. tussen te smeren.
Het brood werd vaak op de borst gesneden, dus met de snede naar zich toe.
Daarom werden broodmessen met een haakvormig hecht gemaakt, zodat de hand
niet zou wegglijden. Om met minder moeite een grotere kracht uit te kunnen
oefenen, werden ook messen met een steun voor de voorarm gemaakt (1) of met
losse steunen waardoor het lemmet stak. Er bestaat ook een min of meer
sikkelvormig broodmes met gladde snede dat ook op de borst gebruikt werd.
De snede kan glad, gegolfd (2) of getand (zie ook diepvriesmes en
sneeuwzaag) zijn. Met tandjes kan men makkelijker door de korst. Er bestaan
ook broodmessen die aan beide zijden een snede hebben, bv. één gegolfde en
één met tandjes. Om het regelmatig snijden te vergemakkelijken, werden
geleiders gemaakt die op het blad van om het...