Met een dunschiller schilt men aardappelen en andere groenten (1).
Het handwerktuig kan bestaan uit een langwerpig (ca. 7 cm) in de lengte U- of V-vormig gebogen blad met een scherpe gleuf, in een recht hecht gemonteerd. Een model bestaat uit een vervangbaar mesje. Door het mes op de groente te plaatsen en het naar zich toe te trekken, wordt er een dun laagje afgeschild. Het uiteinde is puntig zodat men aardappelen ermee kan pitten. Bij sommige modellen bevindt zich hiervoor een puntig uitsteeksel boven het blad. Het is mogelijk dat er aan één zijde botte tandjes aanwezig zijn. Daarmee kan men eventueel vis ontschubben (zie schubbenschraper) of boterkrullen trekken (zie botertrekker); de precieze bestemming is ons niet duidelijk.
Het langwerpig blad kan ook bevestigd zijn tussen de uiteinden van een U-vormige metalen houder (ca. 5 cm/10 cm) die aan beide zijden op gelijke hoogte naar binnen gebogen is. Hier plaatst men de duim en wijsvinger; de dunschiller ligt op deze wijze makkelijk in de hand. Aan één uiteinde van de houder is er een puntig uitsteeksel of een scherp beugeltje om aardappelen mee te pitten.
De U-vormige houder kan ook korter zijn (ca. 2 cm) en in het midden van de benedenzijde bevestigd zijn aan een recht hecht.
Er bestaat ook een dunschiller die tevens een appelboor is. Het hol handvat fungeert als boor. Een ander model heeft een langwerpig V-vormig gebogen blad met scherpe gleuf en puntig uiteinde. Het hecht heeft aan beide uiteinden een rondgebogen onderdeeltje waarin een plastic buisje geschoven zit. Wanneer men het buisje daaruit schuift en het omgekeerd langsheen het blad naar beneden schuift, wordt het geklemd in het eerste rondgebogen onderdeel; het andere heeft aan de benedenzijde een snijvlak. Aldus kan het als appelboor fungeren.
Zie ook aspergeschiller en schilmesje. [MOT]
(1) Men kan er ook een chocoladeblok mee afschaven om chocoladekrullen te maken.