werktuig
Marsepeinvorm (m.)
Met marsepein, een deeg van o.a. gepelde en fijngestampte amandelen, suiker
en rozewater, kan je allerlei figuurtjes maken uit de hand of met de hulp
van een marsepeinvorm. In dat laatste geval weegt men de stukjes marsepein
af zodat ze juist voldoende zijn om de vorm te vullen. Men rolt de
marsepein tot een bolletje zonder naden, om - tijdens het drogen - scheuren
te voorkomen. Daarna wordt hij met de hand iets voorgevormd, om tenslotte
in de vorm te worden gedrukt. Deze wordt eventueel ingesmeerd met slaolie
om het lossen van de marsepein te bevorderen. Als je met de hand vormt
gebruikt men een weinig speksteenpoeder om kleven, en het vochtig worden
van de marsepein, te voorkomen. Nadien wordt het afgevormd product een week
in bakken met stijfselpoeder of op een dikke laag bloem op een plaat te
drogen gelegd om te voorkomen dat er platte kanten aan komen. Nu kan het
product verder afgewerkt worden door het af te stoffen en desgewenst te
schilderen. De marsepeinvorm kan een tinnen recipiënt...