Opzoeken

Algemeen zoeken

Doorzoek de hele website door een trefwoord in te voeren of kies hierboven een databank om specifiek te zoeken

Zoeken


Zoekresultaten 14,641 - 14,650 15,468 resultaten gevonden
Afmetingen ovenmond
Afmetingen van de ovenmond De grootte van de ovenmond is een persoonlijke keuze en afhankelijk van het gebruik van de oven. Worden er enkel brood en taarten in gebakken of wil je ook pizza's en geroosterde vleesgerechten bakken? In het laatste geval moet de ovenmond breder en hoger zijn om respectievelijk de pizza's en de roosters in en uit de oven te halen. Toch zijn er enkele algemene regels: de breedte van de ovenmond is steeds in verhouding met de grootte van de ovenvloer zodat de hele vloeroppervlakte bereikbaar blijft. Ze ligt meestal tussen 40 cm en 85 cm; de hoogte van de ovenmond mag niet minder bedragen dan 63% van de (maximale) hoogte van het gewelf. Dit is om, tijdens het stoken, een goede rookafvoer en dus een permanente luchtstroom, nodig voor een goede verbranding, te verzekeren. Om dezelfde reden is het ovengewelf aan de voorzijde even hoog als de ovenmond. Is dat niet het geval, dan zal de rook in de oven neerslaan en zal het vuur doven. De hoogte van de ovenmond varieert...
Vorm ovenvloer
Afmetingen en vorm van de ovenvloer Afmetingen van de ovenvloer Theoretisch is de breedte van de ovenvloer gelijk aan 3/4 van de lengte. Bredere ovens zouden slechter verwarmen; diepere ovens hinderen het makkelijk "inschieten" van de deegballen en het "uittrekken" van de gebakken broden.
Afmetingen onderbouw
Afmetingen van de onderbouw grootte onderbouw Nu de grootte van de ovenvloer en de vorm van het gewelf gekend zijn, kan je de afmetingen van de onderbouw berekenen: in de lengte is dat de som van: de dikte van de muur van de ovenmond (ca. 20 cm) + de lengte van de ovenvloer + de dikte van het gewelf (ca. 20 cm) + de dikte van de isolatielaag (ca. 10 cm) + eventueel de dikte van de buitenmuur (ca. 20 cm), afhankelijk of je de achtergevel dichtmetselt of niet in de breedte is dat de som van: 2 x de dikte van de buitenmuur (2 x ca. 10-20 cm) + de breedte van de ovenvloer + 2 x de dikte van het gewelf (2 x ca. 20 cm) + 2 x de dikte van de isolatielaag (2 x ca. 10 cm) + 2 x een spatie van minimum 1 cm tussen leemlaag en buitenmuur werkhoogte onderbouw De werkhoogte is gelijk aan de hoogte van de onderbouw plus de dikte van de ovenvloer. Meestal ligt ze tussen 80 cm en 120 cm afhankelijk van je gestalte. Jouw ideale werkhoogte bepaal je door met gekruiste armen recht te staan en de afstand...
Formelen uit hout
Formelen uit hout mallen voor een oven met een cirkelvormig grondplan van 1,5 m doorsnede (uit d'ORNANO: 65-67)
Bouwhaak
Steigerbouw in hout
Welk hout?
Prinsenkasteel in 3D
Prinsenkasteel opgemeten door UCL In het najaar van 2016 en voorjaar 2017 stortten studenten architectuur van de UCL (Faculty of Architecture, Architectural Engineering and Urban Planning – LOCI Brussels) zich op het Prinsenkasteel. Onder het motto "vele handen maken licht werk" verwijderden ze volledig manueel maar liefst twee vrachtwagens begroeiing. Dit liet hen toe de volledige site en omgeving nauwkeurig op te meten, te beschrijven en uit te tekenen. Op basis van al deze opmetingsplannen, detailtekeningen en schetsen maakten ze reconstructietekeningen en beschreven ze in detail de technische en bouwkundige opstand. Bovendien maakte één van de studenten, Sébastien van Naemen, een 3D computertekening van het geheel. Dit project van de UCL zal van onschatbare waarde zijn bij de verdere restauratie van de site.
RCB
Wat? RCB staat voor het Repertorium van de Belgische Handelscatalogi. Het is een online hulpmiddel om handelscatalogi op te sporen in openbare collecties, uitgegeven in België vóór ca 1950. Het RCB heeft zoekingangen via titel, firma, gemeente, periode, jaar van uitgave, RCB-code en trefwoord.
Zaagstelling
Zaagstelling Met de raamzaag en de kraanzaag kan je boomstammen tot planken verzagen. Om met twee aan deze grote zagen te kunnen werken, moet de te verzagen stam op een hoogte gelegd worden, op een zaagstelling.