werktuig
Spuitzak (m.)
Linnen, nylon of plastic puntzak (ca. 30-45 cm) voorzien van een
kegelvormige tuit in verschillende maten (diam. ca. 0,5-2 cm), vormen (1)
en materialen zoals blik, plastic, roestvrij staal en nylon die de
banketbakker gebruikt om deeg te spuiten. Soms is er een ophanglus of gat
voorzien aan de bovenkant van de zak om deze, na gebruik, te drogen. Op de
gevulde spuitzak wordt druk uitgeoefend met de vingers en de palm van één
hand. Met de andere hand wordt het tuitje geleid. Zo kan men makkelijk de
vulling in verschillende patronen, afhankelijk van de maat en vorm van het
tuitje, aanbrengen. Ook de spuitzak is in verschillende formaten te
krijgen. De grootste zijn bestemd voor het spuiten van schuim (2) en
soezendeeg. Middelgrote zakken worden gebruikt om slagroom te spuiten. De
kleinste zijn voor glazuur. Hiervoor gebruikt de kok ook wel eens papieren
weggooi-kornetten. De spuitzak wordt tevens voor allerhande versieringen
met mayonaise, room, aardappelpuree (de z.g. pomme duchesse),...