Bouwen van de basis van het ovengewelf (3-4 lagen)

nodig

                foto Jozef Dockx

                uit d’ORNANO: 32

                tekening Gerrit Van den Dries

                Kies de vorm van de ovenvloer: rechthoekig met afgeronde hoeken, cirkelvormig of eivormig. Wij opteren voor de laatste vorm omdat deze op thermisch en mechanisch vlak de beste is.

                Bepaal de korfboog, rekening houdend met de grootte van de ovenmond, en teken deze aan de achterzijde van de ovenmond.

                Teken de aslijn en de vorm van de ovenvloer met behulp van touw en krijt op de betonplaat uit. Deze lijn vormt de binnenzijde van het gewelf; de bakstenen worden loodrecht op de uitgetekende lijn gemetseld. Alvorens de eerste laag van het ovengewelf te metselen kan je de bakstenen op de plaat uitleggen en desgewenst aanpassen aan de ovenmond.

                foto Carlo Vande Walle

                Metsel de eerste 3-4 lagen van het gewelf in koppenverband. Hierbij plaats je de bakstenen met de korte kant naar binnen, waardoor je een vrij dik (zo'n 20 cm) gewelf verkrijgt. De verschillende lagen laat je telkens 1 klezoor, of een halve kop, verspringen. De voegen aan de binnenzijde moeten smal (ca. 3-4 mm) gehouden worden en goed opgevuld zijn met mortel. Strijk de baksteen in met mortel en plaats hem door er in de mortel lichtjes heen en weer mee te bewegen. Aangezien de kromming aan de buitenzijde van het gewelf groter is dan aan de binnenzijde worden de brede voegen van extra wiggen uit baksteen voorzien. Ook tussen de lagen worden extra wiggen voorzien. Vooraan het gewelf is dat reeds vanaf de derde laag, achteraan vanaf de vijfde laag.

                Zorg tijdens het metselen steeds voor een goede aansluiting met de ovenmond om warmteverlies te voorkomen.

                Eén ovenbouwer slijpt, langs de zijde van het gewelf rond de ovenmond, een band van ca. 3 cm diep uit in de vorm van het te metselen gewelf om te voorkomen dat er, na verloop van tijd, een opening ontstaat waardoor de rook ontsnapt.

                Een andere ovenbouwer metselt die zijde van de ovenmond op met op voorhand schuin geslepen bakstenen.

                foto Gerrit Van den Dries

                uit d’ORNANO: 52

                uit d’ORNANO: 33