Aanbrengen van de leemlaag op het gewelf

nodig

            foto Carlo Vande Walle

            foto Carlo Vande Walle

            Direct nadat het gewelf is opgemetseld kan de leemlaag worden aangebracht. Vergeet de specie niet 10 à 14 dagen op voorhand aan te maken zodat ze voldoende kan “rusten”. Doe dat bijvoorbeeld in een plastiek zak die luchtdicht kan afgesloten worden.

            Maak de specie weer lijvig door toevoeging van water. Stof het gewelf af, bevochtig het eventueel met een nevelspuit en breng een leemlaag van ca. 10-15 cm aan. Doe dat met je handen door een prop stro een paar maal in de specie rond te draaien en het dan lichtjes af te kloppen. Neem relatief veel stro en weinig leem. Breng het mengsel aan op de buitenzijde van het ovengewelf en druk het krachtig aan tot de leem naar de oppervlakte komt. Zorg dat het stro kris kras door elkaar wordt aangebracht. Hierbij mag het in ieder geval niet vriezen en de minimumtemperatuur bedraagt 5° C (zowel overdag als 's nachts).

            Strijk de laag glad als zij nog vochtig aanvoelt. Doe dit door draaibewegingen te maken met de handen, een raapspaan of een glad geslepen steen totdat het oppervlak is verdicht.

            Dek bij heet weer de leemlaag tijdens het drogen af met licht vochtige doeken om scheurvorming in de leem te voorkomen.

            Indien het gewelf met leemmortel is opgemetseld, dan moet je het zo’n drie à vier dagen drogen. Bij het metselen met kalkmortel duurt dit ca. 3 à 4 weken. Zorg steeds voor een goede ventilatie en bescherming tegen regen bijvoorbeeld met een zeil. Tijdens het drogen kan je het dak bouwen.

            foto Marianne Stam

            foto Hendrik Van Eyken

            foto Carlo Vande Walle

            foto Hendrik Van Eyken

            foto Gerrit Van den dries

            Het zand en de eventuele richtstokken worden langs de ovenmond verwijderd zodat het gewelf zich tijdens het drogen kan zetten. De voegen worden langs de binnenzijde van het gewelf nagekeken en met de vinger (+ rubberen handschoen) platgestreken en eventueel met mortel opgevuld.

            Als er heel wat openingen tussen de bakstenen zichtbaar zijn zullen de voegen die je hier extra moet opvullen er in de toekomst waarschijnlijk terug uitvallen bij het stoken van de oven.

            De oven moet nu volledig uitdrogen (2 à 3 maanden). Eventueel door er twee infrarode lampen van 150 W gedurende 2 of meer weken in te plaatsen.

            Nadien kan het gewelf voorzichtig warm gestookt worden.

            Tip: Je kan het (gedroogde) zand van het formeel eventueel hergebruiken als isolatielaag in plaats van een leemlaag aan te brengen.