straatnaam
huisnummer
stad
ingediend op
commentaar
Ik ben begonnen met een betonnen vloerplaat met daarop 4 rechtstaande profielen en daarop heb ik de dakconstructie gebouwd. De oven ben ik beginnen bouwen in het voorjaar van 2019 en de rest van het gebouw heb ik afgewerkt in 2020. De oven heeft een lengte van 80 cm, een breedte van 60 cm en het hoogste punt is 35 cm. De ovenmond heeft een afmeting van 25 cm hoog en 40 cm breed. De onderbouw is gemetseld met oude stenen van afbraak en gewone mortel met cement, de onderbouw heb ik opgevuld met puin. Daarop heb ik een Argex beton van 15 cm geplaatst, daarop kwam een laag leem en dubbel gelaagde rode vloerstenen die uit een oude deels afgebroken oven komen. De ovenmond is gemetseld met leem en nieuwe bakstenen (gebakken op 1200°c) en een deel ervan heb ook gebuikt voor het ovengewelf plus een goot aantal refractaire stenen die ik gekregen heb. De leem die gebruikt is om op het ovengewelf te leggen komt uit mijn hof. De schouw zelf is dan weer gemetst met oude bakstenen. De ovendeur is dubbelwandig en geïsoleerd met rotswol om zo weinig mogelijk warmte verlies te hebben langs de gesloten deur. Ik heb de oven gebouwd volgens de richtlijnen in het boek: Bouwen om te bakken en informatie van Het Mot op de website. De oven werd voor de eerste keer aangestoken in oktober 2019 en sedert dien kopen wij geen brood meer. In het ovenbuur onder de werktafel heb een geïsoleerde rijs kamer gemaakt met een ventilator en een elektrische weerstand van 150 Watt + thermostaat, dit werkt perfect. (Jos Gousseau)
ingediend door
J Gousseau, 28-09-2019, © Jos Gousseau
J Gousseau, 03-09-2019, © Jos Gousseau
J Gousseau, 03-09-2019, © Jos Gousseau
J Gousseau, 03-09-2019, © Jos Gousseau
J Gousseau, 03-09-2019, © Jos Gousseau
J Gousseau, 03-09-2019, © Jos Gousseau