straatnaam
huisnummer
stad
commentaar
EEN OUDE BAKOVEN IN HET BURREKEN, SCHORISSE
Geurend vers gebakken boerenbrood, ovenkoeken met zoute boter, een kermiszondag met rozijnenbrood en lekkere smoeltaart, verre jeugdherinneringen …Met de tijd geraakte de oven in verval en veel vooruitzichten op herstel waren er niet. Tot het project Vuur doet Leven! werd opgestart. Dit leek een unieke kans. Vandaar dat we onze bakoven kandidaat stelden voor de renovatie. En ja, hij werd geselecteerd, samen met nog vijf andere ovens in de Vlaamse Ardennen. Het was een euforisch moment, maar snel zaten we op een rollercoaster. De vergaderingen met het Regionaal Landschap, Vormingplus en andere enthousiastelingen waren intens en boeiend, maar deden ons wel eens de wenkbrauwen fronsen. Het ging er over takkenbussels maken, ovens leren stoken, zuurdesem maken, bakovennetwerken opzetten en nog veel meer. Waar waren we aan begonnen? Toen een grote vrachtwagen met bouwmateriaal het smalle straatje naar boven kroop was het menens. Onder een warme oktoberzon startte Het Reizend Bakhuis met de renovatie. De oude dakpannen, de bakstenen en de vloertegels werden met zorg gestockeerd voor hergebruik. De dagen werden korter, maar het bakhuis en de oven kregen vorm. Bijna elke dag gingen we kijken en telkens waren we verrast dat de werkzaamheden zo goed opschoten. De kers op de taart was het optrekken van de lemen bakoven. Het leek wel een kunstwerk. Wat een vakkennis kwam hieraan te pas!Begin december was de oven klaar, maar bakken zat er nog niet in. De vochtige winter stelde ons geduld op de proef, het droogproces duurde een eeuwigheid. Half maart kwam Hilbrand opstoken: eindelijk vuur in de oven! Nu kon het echt beginnen. Op 1 mei een familiaal inbranden van de bakoven, een verjaardagsfeest met pizza en taart. Met plezier zagen we kinderen en kleinkinderen af en aan lopen met pizza’s. De oude bakoven is in zijn functie hersteld.
Op 18 mei volgde dan een heus bakfeest voor alle deelnemers aan het project. Pizza, diverse soorten brood, taart en zelfs mattentaarten werden gebakken. Menig wandelaar in het Burreken is geïnteresseerd in de opvallende ovenkoepel. Graag geven we hen meer uitleg. Bakken ervaren wij als een sociaal gebeuren. Met enthousiaste buren startten wij ons eerste netwerk. Maandelijks wordt de oven gestookt, deeg gekneed, oude recepten uitgetest en natuurlijk geproefd. Maar ook het hout vraagt een inspanning: met snoei-hout van het natuurreservaat worden takkenbussels gemaakt en gestapeld. Een bakoven staat symbool voor warmte, samen werken en samen genieten. Zo hebben we dit project ervaren. Vuur doet leven! (Etienne Deventer en Mia De Sloover)
ingediend door
Vuur Doet Leven, 2017, © RLVA
05-12-2018, © Reizend Bakhuis