werktuig
Bezem voor vislijm (m.)
De bezem voor vislijm, bestaande uit een rechte steel (ca. 80-100 cm),
gestoken in een bundel van berkentakjes (ca. 35 cm lang), wordt gebruikt
bij het bereiden van vislijm. Dit is “een soort van lijm die uit
samengerolde zwemblazen, inz. van steur, bestaat en in den handel onder de
vorm van geel-witte, doorschijnende, reuk- en smaaklooze blaadjes, in warm
water oplosbaar en bij afkoeling eene gelei vormend, voorkomt.” (1) De
vislijm wordt als bierbreedsel of klaringmiddel gebruikt bij het klaren van
het bier. D.i. het zuiveren van de erin zwevende vaste deeltjes om het
helder te maken (2). “De vislijm wordt in kleine stukjes gesneden of op een
aambeeld gebroken, en 12 uur in koud water, dat men 1 à 2 maal ververst,
geweekt. Als de lijm zacht is geworden wordt hij tussen de handen gekneed
tot men een homogeen deeg bekomt. Dat wordt opgelost in water met
wijnsteenzuur (0,5 gram per gram lijm) en verhardt tot een gelatineachtige
massa die men snel met de bezem voor vislijm klopt om ze op...