We bespreken hier stapsgewijs het herstellen van een tweeledig bakhuis. Dat type bakhuis komt in onze streken namelijk het meeste voor. Je kan dit stappenplan, mits kleine aanpassingen, ook gebruiken voor de restauratie van een alleenstaande bakoven of van een bakoven die zich binnenshuis bevindt.
Nadat je kennis gemaakt hebt met de verschillende onderdelen van een bakoven, kan je je eigen bakoven gaan onderzoeken om te bepalen wat precies hersteld moet worden.
Bekijk in de eerste plaats de toestand van het gewelf en de ovenvloer. Dat zijn immers de belangrijkste onderdelen als je opnieuw wil bakken, en ze zijn ook het moeilijkst te herstellen. De toestand ervan kan doorslaggevend zijn voor het al dan niet restaureren van de oven.
Beslis je de bakoven te herstellen en weet je wat er moet gebeuren, dan kan je aan de slag.
De rookvang bevindt zich altijd boven de ovenmond en loopt verder door in de schoorsteen. De schoorsteen steekt meestal langs de noklijn door het dak van het bakhuis. Zo moet men het gedeelte buiten het dak niet zo hoog opmetselen (0,5 m boven de nok) om voldoende trek, d.i. een opwaartse luchtbeweging, te hebben.