nodig
Start de deegkneedmachine en vul hem met ca. 20 liter water en de kalk. Voeg aan de kalkdeeg 1/3 leem (=ca. 18-20 kg) toe en laat mengen. Voeg er voorzichtig het gehakt stro aan toe en vul nadien aan met leem en het overtollige water zodat het stro zich hiermee goed vermengd.
Soms is de specie te kleverig om machinaal aan te maken. Je kan ook mengen met je voeten. Verkruimel eerst de lemen aardkluiten met een moker of een hak zodat de massa makkelijker het vocht kan opnemen. Besproei de aarde met water en meng alles door elkaar met de spade of de hak. Trappel de massa tot een homogeen geheel (in verschillende malen want het is vermoeiend werk). Voeg er de kalk aan toe en trappel. Voeg er het gehakt stro aan toe en trappel.
Trappelen kan je blootsvoets maar hou er rekening mee dat het stro aan de voeten prikt en kalk of chemische toevoegsels je voeten kunnen verbranden.
foto's Gerrit Van den dries