Tijdens onze tweede Stage vakwerk in 2019 bouwden we een lemen Wan-kot, dat gebruikt wordt voor educatieve activiteiten zoals het Atelier Brood. Tijdens dat atelier gaan schoolkinderen zelf aan de slag met graan: ze zaaien, wannen en dorsen. In het Wan-kot wordt de wanmolen ondergebracht en kunnen de kinderen schuilen bij regen. Het gebouw is zo ontworpen dat stof en kaf door de openingen in de wanden naar buiten kan. Dorsvlegels, wan, zaaikleden en ander pedagogisch materiaal krijgen een plek op het zoldertje.
Opgetrokken in natuurlijke materialen en met historische bouwtechnieken, past dit gebouwtje wonderwel in ons ruime project rond vakwerk. Het Wan-kot werd op maat ontworpen en gebouwd voor deze specifieke plaats en functie, denk maar aan de uitneembare wandpanelen. Vroeger gebeurde het wannen in de schuur, met geopende poort. Voor de voetmuur konden we de muurtjes van de mestvaalt uit de jaren 1980 hergebruiken. Het Wan-kot is, op de vitslatten in grenen en het vlechtwerk in wilg na, volledig in kastanjehout gebouwd.
Tijdens het Atelier Brood is het voor de schoolkinderen een hele belevenis om de wanmolen te bedienen. Het stuk verdient dan ook zo'n mooi onderkomen.