Bijenhal Liermolen

Zelf aan de slag met vakwerk

Deze prachtige lemen bijenhal aan de Liermolen is het resultaat van de eerste Stage vakwerk. De bijenhal kwam tot stand met de steun van CERA en werd op 7 juni 2018 plechtig in gebruik genomen door de Koninklijke Maatschappij voor Bijenteelt van Grimbergen en Omstreken.

De imker kan zijn bijenkasten ook in open lucht plaatsen, maar een overdekte bijenhal beschermt de bijenkasten tegen extreme weersinvloeden. De bijenhal heeft heel wat vrije uitvliegruimte. In de directe omgeving van de groene Maalbeekvallei zijn er genoeg bloeiende planten om aan voedsel te geraken. Gunstige factoren die de ontwikkeling van onze bijen zullen helpen.

Honing en bijenteelt

Honing was de eerste zoetstof waarover de mens kon beschikken. Al tijdens de prehistorie roofde men honing uit wilde bijennesten in holle boomstammen en rotsspleten. Dat honingroven evolueerde in de oudheid naar de imkerij, het houden en telen van bijen. De vroegste afbeeldingen daarvan gaan terug tot het oude Egypte. Op een stenen bas-reliƫf van 4.400 jaar geleden is te zien dat de bijenteelt goed ontwikkeld was.

Bijenhal in opbouw 

In september 2017 werd deze bijenhal gebouwd door 18 deelnemers van de eerste Stage vakwerk, een praktische kennismaking met een historische bouwtechniek. Wat vakwerk betreft is het de enige opleiding in Vlaanderen. De deelnemers doorlopen alle stappen van het bouwproces en maken daarbij uitsluitend gebruik van handwerktuigen. Naar gewoonte werd ook hier met lokale materialen gewerkt, zoals eik uit de Kempen en kalkzandsteen uit de rand van Brussel.

Op de foto's hieronder zie je stap voor stap hoe het bijenhalletje tot stand kwam.

Info

Waar
het MOT, Afdeling Liermolen - Vorststraat 8, 1850 Grimbergen
Contact
Tel. +32 2 270 81 11 - info@mot.be

Stammen worden tot balken bekantrecht met de beslagbijl

De balken worden aan elkaar vastgemaakt met een pen- en gatverbinding

Het houten geraamte wordt opgericht

De zelfgekloofde dakspanen worden op het dak gespijkerd

De wanden worden dichtgemaakt met een vlecht- of vitswerk van twijgen

Het vlechtwerk wordt bekleed met een mengeling van kalk, leem en stro