Natuurlijke speelzone

Speelpomp

Bij de herinrichting van de speelzone is het MOT op zoek gegaan naar elementen die aansluiten bij het technisch en historisch verhaal van een boerderij en molensite. Een pomp, en water in het algemeen, biedt heel wat speelkansen en de mogelijkheid om het verhaal over waterbevoorrading te brengen.

Omdat water kostbaar is, wordt het zo goed mogelijk benut:

  1. Het regenwater wordt opgevangen
    Het regenwater dat op het dak van het bakhuis valt, wordt opgevangen in een regenwaterput en van daaruit opgepompt.
  2. Het water wordt gebruikt
    De pomp komt op de maalsteen. Via voederbakken komt het terecht in een drinkbak in de weide naast de speelzone, waar het als drinkwater voor de geiten dient.
  3. Het water infiltreert
    De rest van het water en het deel dat bij het spelen gemorst wordt, infiltreert in de bodem. Zo wordt het kostbaar water niet onmiddellijk afgevoerd en blijft de bodem langer nat tijdens droge periodes.

Loop naar de pomp!

Niets leuker om mee te spelen dan water!

Vroeger was water halen aan de dorpspomp echter een lastig taakje, vandaar het spreekwoord ‘loop naar de pomp’. Toch kon het er ook gezellig zijn want je ontmoette er altijd wel iemand. Het water dat je hier oppompt komt van het dak van het bakhuis. Het loopt door de twee kribben (natuurstenen voederbakken uit een stal) tot in de weide. Daar kan het water rustig in de bodem sijpelen. Ook in de winter hadden de mensen voor de komst van leidingwater de pomp nodig. Daarom werden pompen vaak ingepakt met het isolatiemateriaal bij uitstek: stro.

Soms werd deze technische nood wat creatiever aangepakt, zoals wij nu ook doen.

Waar wacht je nog op?! Pompen maar!

De bouw van deze speelpomp kon gebeuren dankzij de steun van CERA.

Klim- en klauterparcours