Lardeerpriem (m.)

identificatiecode
ID 532
morfologie
morfologie
beroep
kok
beroep
holotype
MOT V 2002.0068 L=42cm B=4cm G=112gr. Opschrift: FRANCE INOX.
alias
lardeermes (syn.) (De complete keuken: 9)
beschrijving

Om kleine reepjes spek doorheen mager braadvlees te trekken kan men een lardeernaald of een lardeerpriem gebruiken. Die laatste heeft een lang (ca. 30-40 cm) en smal halfcilindrisch gevormd blad met een scherpe punt, bevestigd in een houten of plastic hecht. Een reep spek of wat gekoeld vet wordt in het blad gelegd nadat de lardeerpriem dwars door het vlees gestoken is. Als men de lardeerpriem terugtrekt, draait men het hecht om en het vet wordt in het vlees achtergelaten.

De lardeerpriem gebruikt bij grote stukken vlees zou een veer en een hefboom hebben om de reepjes te snijden en op hun plaats te houden (1).

Meestal worden brideernaald en lardeerpriem in een set van 2 naalden en 12-15 priemen van verschillende grootte bewaard (2). [MOT]


(1) Nouveau Larousse ménager: 693.

(2) CHANCRIN & FAIDEAU: 736.