Bij de bereiding van de isolerende leemlaag wordt veelal gehakt stro toegevoegd. Het maakt het mengsel steviger en vermindert de krimp. Het stro laat namelijk toe tijdens het drogen de spanning, ontstaan doordat de leem krimpt, te verdelen en scheurtjes te verminderen. Ook de isolatiewaarde verhoogt bij toevoeging van gehakt stro.
Zoals in de leembouw gebruiken de meeste ovenbouwers roggestro dat ca. 1 jaar oud is of goudgeel soepel tarwestro. Eén ovenbouwer gebruikt voor het bereiden van de isolerende leemlaag stro van vlas, dat gebruikt wordt als bed voor de paarden en dus verkrijgbaar is bij paardenclubs. Gerstestro is mals en laat zich goed verwerken maar is minder sterk.
Stro kan je snijden met het hakselmes of met de machete of kan je eventueel hakken met het hakmes. Zorg dat je de halmen in stukken van ca 4 à 6 cm snijdt, die de spanning van de krimpende leem kunnen opvangen.
foto Gerrit Van den dries
foto Hendrik Van Eyken
foto Hendrik Van Eyken