Er bestaan veel methoden om een bakoven te bouwen. In de eerste plaats kan je verschillende materialen gebruiken die elke metselaar op een andere manier en volgens zijn kwaliteiten verwerkt. Vervolgens wordt bij het bouwen van een oven rekening gehouden met de eisen van de bouwheer zodat geen twee bakovens identiek zijn. Tenslotte bestaat er in de handboeken geen gedetailleerde handleiding, en ligt er dus qua vorm en bouwwijze niets vast.
Met deze handleiding wil het Museum voor de Oudere Technieken zoveel mogelijk mensen verder helpen die zelf een bakoven willen metselen. Onze methode dient als leidraad, maar we geven waar mogelijk de keuze tussen verschillende oplossingen. Je vindt hier ook een materialenlijst met de hoeveelheden die je voor deze oven nodig hebt. In die lijst zetten we meerdere bruikbare materialen naast elkaar. Bij het bouwen zelf gaan we uit van de meest authentieke bouwwijze, tenzij we vinden dat er tegenwoordig betere en makkelijkere oplossingen voor handen zijn. Dieper ingaan op het onderwerp kan je in het hoofdstuk bijkomende informatie.
Onze handleiding steunt op gegevens uit de literatuur (zie bibliografie), van ovenbouwers en van bedrijven die een kant-en-klaar bouwpakket aanbieden. Verscheidene mensen hebben ons foto's aangeboden van hun zelf gebouwde oven. Hieruit blijkt nogmaals dat er verschillende werkwijzen bestaan. Als je bij het bouwen van jouw oven iets ondervindt dat onze beschrijving aanvult of tegenspreekt, laat het ons dan weten op info@mot.be.
Het Museum wenst iedereen die aan het project heeft meegeholpen te bedanken, in het bijzonder de ovenbouwers Jozef Dockx en Gerrit Van den Dries.