werktuig
Entmes (o.)
Het entmes heeft een rechte of licht gebogen snede. Het vast of vouwbaar
stalen blad heeft een lengte van 5 tot 7 cm, is dun en zeer scherp, terwijl
de punt bot is. Zowel de ent als de wortel of stam waarop hij geënt wordt,
worden ermee gesneden. Er bestaat ook een groter entmes met vast gebogen
blad (ca. 6-8 cm lang) en eindigend in een scherpe punt. Dat mes, dat niet
verward mag worden met de voegenkrabber van de tuinier, kan ook als
snoeimes dienen. Voor het oculeren, d.i. een entmethode waar enkel knoppen
op de andere plant overgebracht worden, bestaat er een bijzonder entmes,
namelijk het oculeermes. Bij het spleetenten wordt vaak een entbeitel
gebruikt. Speciaal bij de wijnbouw wordt gebruik gemaakt van een
ent-oculeersnijder die stevig wordt vastgeschroefd op een werk- of
tafelblad (1). Het entmes wordt tenslotte ook gebruikt bij het stekken,
d.i. het in water of grond steken van takjes zonder wortels, om die takjes
af te snijden (2). Zie ook zakmes en sapsnijder, tang. [MOT] (1)...