werktuig
Citruspers (m.)
Een citruspers dient om het sap uit citrusvruchten te persen, zonder dat er
ook pulp, merg en pitten meekomen. Er bestaan verschillende modellen. Zo is
er de tangvormige citruspers. Soms is ze van hout of porselein gemaakt,
maar meestal is ze van metaal. Afhankelijk van het model kan men kleine of
grotere stukken fruit persen. Vooral bij de kleinere stukjes dient men het
fruit eerst te schillen. Het sap loopt via gaatjes of een gootje in de
gewenste recipiënt. De citruspers kan ook bestaan uit een geribbelde
perskegel in een glazen schaaltje. De halve vrucht wordt op de perskegel
gedrukt en heen en weer gedraaid. Opstaande tandjes zorgen ervoor dat de
pitten niet in het sap, dat in het gootje eronder loopt, komen. Aan de
zijkant zit een schenktuitje om het sap over te gieten. Een ander model is
een houten perskegel met recht hecht die - boven een recipiënt - in de
halve vrucht geduwd wordt. Door er heen en weer mee te draaien, wordt het
sap eruit geperst. Een ander model betreft de citruspers...