Opzoeken

Algemeen zoeken

Doorzoek de hele website door een trefwoord in te voeren of kies hierboven een databank om specifiek te zoeken

Zoeken


Zoekresultaten 14,701 - 14,710 15,435 resultaten gevonden
Recepten
Recepten uit Ons kookboek van 1943 Naast het dagelijkse brood werden in de bakovens ook allerlei specialiteiten en feestelijke gerechten gebakken. We hebben hier enkele oude recepten bijeengebracht van ovenlekkernijen die men destijds in de bakoven bakte. Je kan er ook vandaag mee aan de slag. Smakelijk! appelbroodje Als je taart bakt, kan je met de restjes van het deeg een appelbroodje maken. Ook wel kattekop, bollebuis, krollemol, ... genoemd. Appelbroodjes waren een pure verwennerij voor de kleinsten. In de oven was altijd nog plaats voor enkele "krollemollen". Het recept is doodeenvoudig.
Stoken
Stoken van de bakoven
Andere gebruiken
Andere gebruiken van de oven Naast het bakken van het brood werd de warmte van de oven nog voor allerlei andere doeleinden gebruikt: tijdens of na het bakken van het brood werd er ook plaats voorzien voor het bakken van vlaaien, peperkoek, appelbroodjes of andere lekkernijen voor de kinderen. men droogde in de nog warme oven peren, appels en pruimen. Om te drogen zijn de harde perensoorten goed zoals trichter- of hereperen, langeloren, korsenijsperen, spineelperen, dikstaartperen. De peren worden in verscheidene keren (4 à 5 maal) gedroogd. Daarna zien ze er zwart en vol rimpels uit. Bakpruimen werden als laatste in de oven gedroogd, soms op bruin papier. Om barsten tegen te gaan mocht de oven niet warmer dan 60° C zijn. op het ovengewelf werd het zaaigoed voor de moestuin gelegd. In de oven werden kleine veldvruchten en zaden gedroogd: erwten, bonen, klaverbollen, koolzaad, raapzaad, enz. in de bijna afgekoelde oven kon men pluimen drogen die, wanneer ze mals genoeg waren, gebruikt werden...
Inventaris bakovens
Zemstweg 5, Grimbergen, Belgium
Bindmiddelen
Bindmiddelen en verschralingsmiddelen bindmiddelen cement De dosering van de cement in de mortel moet nauwkeurig gebeuren: te weinig cement levert een poreuze en niet-samenhangende mortel, terwijl overdosering leidt tot een sterk krimpende en slecht hechtende mortel. Het is een misvatting te veronderstellen dat meer cement de mortel alleen maar sterker kan maken. (uit Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrieken) Vroeger metselde men zonder toevoeging van cement (dus enkel met kalk en zand). Het voordeel hiervan was dat de muren gemakkelijk gesloopt konden worden zonder de stenen te beschadigen. Dat is met een mortel op basis van cement moeilijker. Kalk Toevoeging van kalk geeft een bastaardmortel Bastaardmortel is prettiger te verwerken, elastischer en vertoont minder krimp (bij eenzelfde gehalte bindmiddelen) dan de zuivere cementmortel die een hogere drukweerstand heeft en waarvan de binding sneller verloopt. De eigenschappen van een bastaardmortel liggen dichter bij die van...
Afmetingen ovenmond
Afmetingen van de ovenmond De grootte van de ovenmond is een persoonlijke keuze en afhankelijk van het gebruik van de oven. Worden er enkel brood en taarten in gebakken of wil je ook pizza's en geroosterde vleesgerechten bakken? In het laatste geval moet de ovenmond breder en hoger zijn om respectievelijk de pizza's en de roosters in en uit de oven te halen. Toch zijn er enkele algemene regels: de breedte van de ovenmond is steeds in verhouding met de grootte van de ovenvloer zodat de hele vloeroppervlakte bereikbaar blijft. Ze ligt meestal tussen 40 cm en 85 cm; de hoogte van de ovenmond mag niet minder bedragen dan 63% van de (maximale) hoogte van het gewelf. Dit is om, tijdens het stoken, een goede rookafvoer en dus een permanente luchtstroom, nodig voor een goede verbranding, te verzekeren. Om dezelfde reden is het ovengewelf aan de voorzijde even hoog als de ovenmond. Is dat niet het geval, dan zal de rook in de oven neerslaan en zal het vuur doven. De hoogte van de ovenmond varieert...
Vorm ovenvloer
Afmetingen en vorm van de ovenvloer Afmetingen van de ovenvloer Theoretisch is de breedte van de ovenvloer gelijk aan 3/4 van de lengte. Bredere ovens zouden slechter verwarmen; diepere ovens hinderen het makkelijk "inschieten" van de deegballen en het "uittrekken" van de gebakken broden.
Afmetingen onderbouw
Afmetingen van de onderbouw grootte onderbouw Nu de grootte van de ovenvloer en de vorm van het gewelf gekend zijn, kan je de afmetingen van de onderbouw berekenen: in de lengte is dat de som van: de dikte van de muur van de ovenmond (ca. 20 cm) + de lengte van de ovenvloer + de dikte van het gewelf (ca. 20 cm) + de dikte van de isolatielaag (ca. 10 cm) + eventueel de dikte van de buitenmuur (ca. 20 cm), afhankelijk of je de achtergevel dichtmetselt of niet in de breedte is dat de som van: 2 x de dikte van de buitenmuur (2 x ca. 10-20 cm) + de breedte van de ovenvloer + 2 x de dikte van het gewelf (2 x ca. 20 cm) + 2 x de dikte van de isolatielaag (2 x ca. 10 cm) + 2 x een spatie van minimum 1 cm tussen leemlaag en buitenmuur werkhoogte onderbouw De werkhoogte is gelijk aan de hoogte van de onderbouw plus de dikte van de ovenvloer. Meestal ligt ze tussen 80 cm en 120 cm afhankelijk van je gestalte. Jouw ideale werkhoogte bepaal je door met gekruiste armen recht te staan en de afstand...
Formelen uit hout
Formelen uit hout mallen voor een oven met een cirkelvormig grondplan van 1,5 m doorsnede (uit d'ORNANO: 65-67)
Bouwhaak