pagina
Andere gebruiken
Andere gebruiken van de oven Naast het bakken van het brood werd de warmte
van de oven nog voor allerlei andere doeleinden gebruikt: tijdens of na het
bakken van het brood werd er ook plaats voorzien voor het bakken van
vlaaien, peperkoek, appelbroodjes of andere lekkernijen voor de kinderen.
men droogde in de nog warme oven peren, appels en pruimen. Om te drogen
zijn de harde perensoorten goed zoals trichter- of hereperen, langeloren,
korsenijsperen, spineelperen, dikstaartperen. De peren worden in
verscheidene keren (4 à 5 maal) gedroogd. Daarna zien ze er zwart en vol
rimpels uit. Bakpruimen werden als laatste in de oven gedroogd, soms op
bruin papier. Om barsten tegen te gaan mocht de oven niet warmer dan 60° C
zijn. op het ovengewelf werd het zaaigoed voor de moestuin gelegd. In de
oven werden kleine veldvruchten en zaden gedroogd: erwten, bonen,
klaverbollen, koolzaad, raapzaad, enz. in de bijna afgekoelde oven kon men
pluimen drogen die, wanneer ze mals genoeg waren, gebruikt werden...