pagina
Soorten brood
Soorten brood Naar bloemsoort Er bestaan ontelbaar vele broodsoorten.
Daarom beschrijven we hier enkel de bekendste en meest typische in onze
streken. De gebruikte bloemsoort is bepalend voor de aard van het brood. We
kunnen twee grote groepen onderscheiden: het tarwebrood en het roggebrood.
Tarwe en rogge geven verschillende broodtypes afhankelijk van het al dan
niet veelvuldig ziften van het gemalen graan. Het ziften van het meel wordt
ook wel "builen" genoemd: het meel wordt gezuiverd van de zemelen om een
fijne bloem te verkrijgen. Met tarwemeel kan men "integraal" of
volkorenbrood, bruinbrood, wittebrood tot luxebrood verkrijgen; met het
roggemeel, roggebrood, ook wel paardenbrood of zwart brood genoemd; met het
gebuilde roggemeel tenslotte een lichter bruin brood. Aan het begin van
vorige eeuw was tarwebrood een luxe waarvan alleen de rijken konden
genieten. De gewone bevolking moest noodgedwongen genoegen nemen met
roggebrood of brood gemaakt van o.a. gerst en haver. Traditioneel...