pagina
Bakovengeschiedenis
Geschiedenis van de bakoven De bakoven, zoals we die nu nog kennen, heeft
een zeer lange geschiedenis. Het "basismodel" met ovenvloer en koepel
bestaat al minstens 4000 jaar. Men kan ook op andere, meer eenvoudige,
manieren brood bakken. De mens is altijd al inventief geweest in het
bereiden van voedsel. Afhankelijk van zijn levenswijze en van de materialen
die hij ter beschikking had, bakte hij brood in een kleipot op een open
vuur, onder een verplaatsbare stolp of in een tijdelijke of vaste
ovenconstructie. De "oven" bestaat reeds duizenden jaren. Archeologen
hebben op verschillende plaatsen in de wereld resten teruggevonden van
prehistorische ovens. Archeologische sporen zijn echter soms moeilijk te
herkennen. Vaak blijft van de oven enkel de bodem over, en weet men niet
hoe de wanden of de koepel eruit zagen. Soms vindt men nog een deel van de
lading terug, en kan men zo achterhalen wat er in de oven gebakken werd.
Omdat voedselresten erg slecht bewaren, kan men bijna niet bewijzen...