Opzoeken

Algemeen zoeken

Doorzoek de hele website door een trefwoord in te voeren of kies hierboven een databank om specifiek te zoeken

Zoeken


Zoekresultaten 14,471 - 14,480 15,435 resultaten gevonden
Bakovengeschiedenis
Geschiedenis van de bakoven De bakoven, zoals we die nu nog kennen, heeft een zeer lange geschiedenis. Het "basismodel" met ovenvloer en koepel bestaat al minstens 4000 jaar. Men kan ook op andere, meer eenvoudige, manieren brood bakken. De mens is altijd al inventief geweest in het bereiden van voedsel. Afhankelijk van zijn levenswijze en van de materialen die hij ter beschikking had, bakte hij brood in een kleipot op een open vuur, onder een verplaatsbare stolp of in een tijdelijke of vaste ovenconstructie. De "oven" bestaat reeds duizenden jaren. Archeologen hebben op verschillende plaatsen in de wereld resten teruggevonden van prehistorische ovens. Archeologische sporen zijn echter soms moeilijk te herkennen. Vaak blijft van de oven enkel de bodem over, en weet men niet hoe de wanden of de koepel eruit zagen. Soms vindt men nog een deel van de lading terug, en kan men zo achterhalen wat er in de oven gebakken werd. Omdat voedselresten erg slecht bewaren, kan men bijna niet bewijzen...
Montage Pietersoven
Montage
Pietersoven restaureren
Handleiding voor de restauratie van een Pietersoven
Premies en subsidies
Premies en subsidies Heb je plannen voor de herstelling van je bakoven? Vergeet dan niet alleen tijdig een vergunning aan te vragen, maar ga ook eens na of je geen financiële ondersteuning kan bekomen. Als je eigenaar bent van een bakhuis dat deel uitmaakt van een beschermd monument of een beschermd stads- of dorpsgezicht, dan kom je misschien in aanmerking voor een premie van het Vlaamse Gewest. Ook onderhoudswerken aan niet-beschermde gebouwen met een volkskundige of historische waarde worden door sommige provinciebesturen gestimuleerd met subsidies of prijzen. Het loont zeker de moeite even te informeren. Hieronder vind je de contactadressen voor meer informatie.
Locatie pietersoven
Voorbereiding pietersoven
Voorbereiding
Fotoverslag pietersoven
Fotoverslag
Afwerking pietersoven
Afwerking en eerste gebruik
Afwerken tot een pomp
Afwerken tot een pomp Na het boorwerk aan de stam werkt de pompboorder de bovenzijde met het pompmechanisme verder af. Hier komt zowel draaiwerk als smeedwerk bij kijken. Proef op de som is de montage van de pompzwengel.
Smidstekens in België
Op werktuigen treft men vaak allerhande tekens aan: figuren, letters, cijfers. Die tekens kunnen naar de fabrikant verwijzen (bv. La guêpe van Paul Dubois) of naar de plaats waar het stuk gefabriceerd werd (bv. Gembloux), de kwaliteit (bv. acier garanti) of een eigenschap (bv. inoxydable) onderstrepen, waarschuwen dat er een octrooi hangend is of bestaat, de naam van het voorwerp vermelden, zelfs een gebruiksaanwijzing geven enz. Daarnaast kan het ook gaan om eigendomstekens of om versiering.