In de tentoonstelling De houtbewerking geven honderden handwerktuigen hun geheimen prijs.
Hout was en is nog steeds een enorm belangrijke grondstof. De diversiteit aan handwerktuigen om het te bewerken blijft verbazen. Naast de talrijke alom bekende gereedschappen zijn er ook honderden gespecialiseerde werktuigen waarvan de meeste mensen het bestaan niet kennen. Een aantal van de tentoongestelde werktuigen wordt nog steeds gebruikt maar een groot deel ervan is vervangen door machines. De werktuigen zijn samengebracht per familie (de bijlen, de beitels, de zagen) of per bewerking (knippen, schuren, buigen). Daarnaast zijn er drie technieken verder uitgewerkt: het maken van wielen, klompen en kuipen. Om de culturele diversiteit te illustreren is er een opstelling gewijd aan de Japanse timmerman.
In juli 2013 kreeg het MOT een bijzondere gast op bezoek: de Japanse "zaagdokter" Nagakatsu San, bekend als de beste zaagscherper van Japan. Deze kranige tachtiger gaf voor een internationaal publiek een demonstratie in het MOT. Hij lichtte het slijpen en zetten van de tanden toe en eveneens de werking van de verschillende tandvormen. Van dit immaterieel cultureel erfgoed werd een korte documentaire gemaakt die vertoond wordt in de houtbewerking.
Aankomen mag!
Happe de houtworm neemt kinderen mee in de wondere wereld van het hout. Ontdek meer op De speelzolder.
Zoek in de tentoonstelling De houtbewerking onze speelkoffers, kruip in de huid van een timmerman of een wagenmaker of speur mee met Molly de mot.