Smidse en hoefstal

Smidse

De smid was vroeger onmisbaar. Ongeveer alles wat van ijzer was ging langs zijn handen. En voor de komst van plastic was dat heel veel. Hij vervaardigde, herstelde en onderhield alle ijzeren gereedschap, huisraad en benodigdheden. Denk aan sloten aan deuren, hendels aan ramen, messen en bijlen.

Tijdens de demonstraties laat de smid je de eigenschappen van ijzer zien en toont hij je hoe hij het bewerkt.

Hoefstal

Toen tractoren en vrachtwagens het trekpaard nog niet vervangen hadden, vond je in heel wat dorpen een hoefsmid. Om zware trekpaarden te kunnen beslaan, had die in of naast zijn smidse een hoefstal. Dat is een ingenieus raamwerk van hout dat het trekpaard ondersteunt zodat het zijn evenwicht niet verliest. Je maakt het paard erin vast, tilt been per been op en laat dat rusten op een houten steun.

Robinia, het juiste hout op de juiste plaats

Om historische en ecologische redenen bouwden we deze hoefstal met hout dat van nature tegen houtrot gewapend is. Deze houtsoort gaat lang mee en is bijzonder onderhouds- en milieuvriendelijk.

Meer weten?

In de tentoonstellingen en activiteiten van het MOT komen het trekpaard en de werktuigen die erdoor getrokken worden meermaals aan bod. In het Guldendal kom je de dorpssmid en de wagenmaker tegen. Aan de Liermolen vind je de karren en wagens terug. Aan de Tommenmolen bevindt zich een rosmolen.

Soms komt er een hoefsmid in onze hoefstal trekpaarden beslaan. Wil je hiervan op de hoogte zijn? Schrijf je in op onze nieuwsbrief.