Maak kennis met deze traditionele met de voet aangedreven draaibank. Het verschil met een trapdraaibank is dat er hier gebruik wordt gemaakt van veerkracht. Die kan komen van een soepele tak, vandaar de Engelse naam pole lathe. In dit geval werken we met elastiek.
Je leert over de houtsoorten die geschikt zijn voor deze vorm van groenhoutbewerking. Met een handbijl hak je de ruwe vorm van de kom uit in een blok hout. De trappende beweging van je voet wordt door de wipdraaibank omgezet in een draaiende beweging. Met een draaihaak leer je snijdend werken en na een dagje trappen ga je naar huis met een unieke houten kom.
Lesgever
Pieterjans avontuur met de wipdraaibank begon uit nieuwsgierigheid naar traditionele groenhout bewerkingstechnieken. Deze ontdekkingstocht begon jaren geleden bij lepel- en ander snijwerk, ging over in krukjes en stoelen maken om uit te komen bij draaiwerk op een wipdraaibank. Er ging een wereld van gedraaide objecten, zoals kommen, dozen, bekers en potjes voor hem open. Al snel werd het een passie die hem ertoe bracht om samen met Martijn Van Gerwen een Meester-Leerling traject aan te gaan. Via deze beurs ging hij samen met Martijn in de leer bij ervaren ambachtslui in Engeland. Hierdoor werd zijn groei als groenhoutbewerker versterkt en blaast hij dit oude ambacht nieuw leven in. Door nu zelf workshops te organiseren, moedigt hij anderen aan om dit prachtig ambacht te ontdekken en te ervaren hoe het is om met groenhout te werken en unieke, bruikbare objecten te creƫren.