page
Other uses
Other uses of the bread oven In addition to baking bread, the heat of the
oven was also put to other uses: tijdens of na het bakken van het brood
werd er ook plaats voorzien voor het bakken van vlaaien, peperkoek,
appelbroodjes of andere lekkernijen voor de kinderen. men droogde in de nog
warme oven peren, appels en pruimen. Om te drogen zijn de harde
perensoorten goed zoals trichter- of hereperen, langeloren, korsenijsperen,
spineelperen, dikstaartperen. De peren worden in verscheidene keren (4 à 5
maal) gedroogd. Daarna zien ze er zwart en vol rimpels uit. Bakpruimen
werden als laatste in de oven gedroogd, soms op bruin papier. Om barsten
tegen te gaan mocht de oven niet warmer dan 60° C zijn. op het ovengewelf
werd het zaaigoed voor de moestuin gelegd. In de oven werden kleine
veldvruchten en zaden gedroogd: erwten, bonen, klaverbollen, koolzaad,
raapzaad, enz. in de bijna afgekoelde oven kon men pluimen drogen die,
wanneer ze mals genoeg waren, gebruikt werden als vulling voor matrassen...