4 gebogen en 2 rechte trekkers 8 mm dik, 670 mm lang met 35 mm schroefdraad aan elke kant.
De oude trekkers waren 6 mm dik, dus je moet de gaatjes in de bak een beetje uitboren. Het doel van de trekkers is de wanden samenhouden en spanning opvangen.
2 voorpoten verlengd + 90 mm aan onderkant, stuk gerecupereerd van achterpoten: niet nodig om de bak samen te houden, enkel voor de hoogte. Hier wordt de bak achteraan op de onderbouw van de verdwenen bakoven geïnstalleerd.
Oude bouten waar de poten mee vastzitten op de hoeken van de bak verwijderen, de oude moeren (schroefdraad 8 mm) zitten geklemd aan de binnenzijde van de bak en worden gerecupereerd, nieuwe bouten 8 mm.
Trekkers: Ijzerstaven 8 mm. 6 m kopen, zelf in stukken zagen en schroefdraad op trekken
Ijzerwerk afgeschuurd met een staalborstel op een boormachine en ingestreken met lijnolie
Na demontage hebben we de profielen en het U-vormig kader (dat de stenen aan de zijkant op hun plaats houdt) afgeschuurd met een staalborstel op een boormachine om de roest te verwijderen en nadien ingestreken met lijnolie.
De bak bestaat uit geplooid gegalvaniseerd plaatwerk, er zijn randjes over geplooid op de hoeken: de bovenzijde is ook geplooid en in de hoeken lichtjes gelast. Volgens de firma Pieters is de oven geschikt voor plaatsing binnen en buiten. Bij lang buiten staan is het plaatwerk waarschijnlijk roestig, vooral aan de onderzijde. Er kan een nieuwe plaat in gelegd worden of in extreme gevallen worden uitgeslepen en een nieuwe plaat ingelast.
Als je de bak zoals hier rechtstreeks op een ondergrond plaatst, voorzie je best plaatmateriaal voor onder de bak (tussen bak en onderbouw) bijvoorbeeld fermacell of promatec (=brandwerend isolatiemateriaal). Het doel van die plaat is eerder de ondergrond uitvlakken dan isoleren. Als de warmte in de onderbouw trekt, creëer je meer massa en is dit voordelig voor het bakproces.
steen links van ovenmond
De firma Pieters leverde bij de oven een schoorsteenpijp die met een eenvoudige klep kan worden afgesloten. Dit dient om na het stoken de warmte in de oven en op het gewelf te houden, anders zou de kostbare hitte door de schoorsteen verdwijnen. Indien mogelijk de pijp met klep recupereren.
schoorsteenpijp met klep toe
schoorsteenpijp met klep open
De standaardverhouding voor de leemmortel is 10/10/30. Dit is afhankelijk van de vochtigheid van de leem en kan volgens aanvoelen bijgestuurd worden.
We nemen hier als eenheid een emmer
Beetje niet gekapt roggestro op de mortel strooien, met de hand (handschoenen!) roeren en een stroprop maken. De bedoeling is om zoveel mogelijk stro onder de leemmortel te mengen.
Inleiding < Voorbereiding < Locatie < Materiaal > Montage > Afwerking > Fotoverslag