Requirements:
A foundation is necessary to prevent the structure from collapsing: it carries the weight of the structure over to the ground and divides it. Foundations used to be made out of bricks.
Nowadays you can choose for a foundation out of concrete. The foundation has to be at all times built on a solid underground and has to be at least 60 cm deep. Reinforcement is not necessary on a solid underground, but when in doubt, light reinforcement is definitely recommended.
Mark off a thickness (approx. 30 cm) on the boards of the foundation. Stretch a mason's line between the markings of the boards that lie across each other. If the plotting is done right then the diagonals between the crossing of the lines should be equal in lenght.
De funderingssleuven (ca. 30 cm breed; ca. 60 cm diep) worden meestal met de steekspade uitgegraven.
Als de sleuf tevens als bekisting dient, zorg er dan voor dat deze netjes recht en precies langs het richtsnoer loopt. Bij bulten heb je nadien makkelijker scheuren in de fundering. Loop niet te dikwijls langs de sleuf zodat de wanden niet teveel afbrokkelen. Zo kan er zich geen grond met het beton vermengen, wat het beton aan sterkte doet inboeten.
Indien de grond niet stevig genoeg is, zoals bijvoorbeeld bij zandgrond, zal je een bekisting moeten voorzien uit bekistingsplanken. Plaats ze tegen de wanden van de sleuven (ca. 35 cm breed!) door tussen de twee planken houten balkjes te klemmen. De bovenzijde van de bekisting is de eigenlijke hoogte van de fundering. Controleer, na het plaatsen van de bekisting, of deze waterpas ligt, zowel in de breedte als in de lengte en diagonaal.
Maak de funderingsbeton aan met een schop of in een betonmolen.
Stort de funderingssleuf vol met beton. De massa moet met de schop of een stok worden ingepord, zodat alle gaten en hoeken worden gevuld. Bij een bekisting kan je het beton ontluchten door met een rubberhamer op verschillende plaatsen tegen de buitenzijde van de bekisting te kloppen, die ca. 15 cm boven de grond uitsteekt.
Strijk de bovenkant van de fundering met een raapbord gelijk of strijk met een rei, dit is een zuiver vlak en recht geschaafde lat of smalle plank, over de boord van de bekisting. Laat het beton 2 à 3 uur rusten, tot het begint te harden. Maak dan aan de bovenzijde krassen (ca. 2-5 mm diep) om de hechting van de metselmortel te verbeteren.
Heb je gekozen voor een onderbouw met ovenkelder, dan kan je de vloer van die kelder afwerken met betontegels of bij het gieten van de fundering tegelijk een (gewapende) betonnen vloerplaat (ca. 10 cm dik) voorzien.Het beton moet de eerste 48 uren vochtig worden gehouden om een te snelle uitdroging tegen te gaan. Bij heet en droog weer, in combinatie met directe zon, is het belangrijk om natte lappen of kranten op het beton te leggen die je regelmatig nat sproeit. Na 8 uren lijkt het beton al hard, maar wacht minimum 4 dagen voor je de onderbouw begint op te metselen.