Tijdens archeologiedagen op zaterdag 27 mei staat alles in het teken van het bouwen met hout en leem. Wil je te weten komen waarvoor leem van in de prehistorie tot vandaag gebruikt werd? En hoe het ook in hedendaagse bouwprojecten toegepast kan worden? Schrijf je dan in voor Archeologiedagen in het MOT.
(Start Guldendal - 9.30 uur)
Lezing "Bouwen met hout en leem. Geschiedenis en toekomst" door Steven De Waele van het MOT.
Hout en leem zijn van oudsher belangrijke bouwmaterialen in Vlaanderen. Vandaag is er terug heel wat interesse in bouwen met hout en leem en daarom heeft het MOT het project Vakwerk in beeld in het leven geroepen. Na onthaal met een koffie of thee, stelt Steven je graag de resultaten van dit project voor en geeft hij een woordje uitleg over leembouw.
(Start Guldendal - 11 uur)
Ervaren vakwerkbouwers Ante Corthals en Mathijs Huyghebaert nemen je mee op pad
11 - 12 uur: Eerst brengen we samen een werfbezoek aan de vakwerkplaats aan het Guldendal. Hoe kwam dit hedendaags vakwerkconcept tot stand? Aan het Guldendal staat ook de kerststal, gebouwd in het kader van Vakwerk in beeld, en een bakoven , gebouwd tijdens de Stage bouw zelf je oven.
12 - 12.45 uur: picknick (zelf mee te brengen. Het MOT voorziet water, koffie en thee)
12.45 uur: Na de picknick verplaatsen we ons naar de Liermolen (15’ stappen) waar we de twee bouwwerken van de Stage vakwerk bezoeken: de bijenhal en het Wan-kot.
16 -17 uur Wie dat wenst kan nog een vrij bezoek brengen aan de vakwerkschuur van de Tommenmolen. Afsluiten kan met een drankje op het terras van de Liermolen of Tommenmolen.
(Start Guldendal - 11 uur)
De Leem-Doe is volzet, maar schrijf je in op de wachtlijst.
Bouwen met spierkracht en natuurlijke materialen
Je kon eeuwenoude bouwtechnieken ontdekken. We richtten een schaapskooi op die dienst zal doen als kerststal. De timmerman en strodekker toonden hoe ze met handwerktuigen van natuurlijke producten een gebouw maken. De kinderen hielpen mee de boomstammen op lengte zagen en het graan dorsen, zodat de strodekker het stro kon gebruiken voor op het dak.
Kasteel in de steigers
Op elke middeleeuwse bouwwerf vind je hoogstaande bouwtechnieken, denk maar aan de steigerbouw. Om een stevige en veilige constructie te maken, had je heel wat kennis en ervaring nodig. Eens de steiger klaar, werden loodzware stenen verplaatst en opgetild, onder andere om kruisribgewelven te maken. Twee MOT-medewerkers lichtten de steigerbouw en enkele andere middeleeuwse bouwtechnieken toe en samen met de scouts van Grimbergen kon je een ladder sjorren.