Vetpers (m.)

identificatiecode

ID 561
morfologie

beroep

kok

beroep

holotype

MOT V 2002.0022 a-c3 H=70cm D=26cm B=36cm G=16800gr. Opschrift: 1.1059.

alias

vetperser (syn.) (VINCK: 464)

alias

vetkanenpers (syn.) (BARETTA: 191)
beschrijving

Een vetpers bestaat uit een veelal gietijzeren cilindrisch recipiënt, met inplaatsbare zeef van ca. 25 cm doorsnede, met langszij aan de onderzijde een tuit. Aan de bovenzijde draait een zware schroef die een schijf naar beneden drukt.

Met de vetpers wordt het laatste vet uit gekookt runds- en varkensvet geperst. Na het koken blijven vezelachtige bestanddelen, kaantjes genaamd, in een vergiet achter. Het laatste vet dat er ingebleven is, wordt er door middel van de vetpers uitgeperst. Soms zijn er bijbehorende roostertjes die in het recipiënt tussen verschillende lagen kaantjes geplaatst kunnen worden, opdat het persen nog efficiënter kan gebeuren.

Zie ook spatel voor smout, vleespers. [MOT]