Champagnemesje (o.)

identificatiecode
ID 613
morfologie
beroep
kok
beroep
holotype
MOT V 97.0134 L=18cm B=3cm G=100gr
holotype
MOT V 97.0347 L=14cm B=1,7cm G=43gr
holotype
MOT V 2006.0084 L=15cm B=3cm G=45gr
holotype
MOT V 2007.0303 L=15cm B=2cm G=38gr
alias
champagnehaak (syn.)
alias
champagneopener (syn.)
beschrijving

Met een champagnemesje kan men de kurk van de hals van een champagnefles loswrikken (1).

Het is een mesje met houten hecht waar een kort (ca. 3 cm), bot en dik blad (ca. 5-7 mm) in steekt, dat eindigt in een gebogen punt. Deze punt wringt men tussen de verdikking van de kurk - die boven de rand van de hals uitsteekt - en de hals van de fles. Vervolgens beweegt men het mesje al wrikkend volledig rond de hals. Zo komt de kurk los en kan men hem gemakkelijk verwijderen.

Een ander model champagnemesje, met vast blad, heeft tussen het hecht en de stompe punt nog een ruw snijvlak (ca. 4 cm) waarmee men voor het ontkurken eerst het halslood wegsnijdt.

Het champagnemesje kan ook één van de onderdelen zijn van een kelnersmes dat ook een kurkentrekker en kort, scherp lemmet (ca. 4 cm) bevat.

Zie ook champagnetang. [MOT]

(1) LUCAS s.d.: 472 vermeldt dat men het champagnemesje tevens kan gebruiken om de muselet open te breken.