Ontzegelmes (o.)

identificatiecode
ID 731
morfologie
morfologie
beroep
holotype
MOT V 99.0212 L=33cm B=4cm G=150gr. Opschrift: R.
holotype
MOT V 2013.0043 L=41,5 B=5cm H=4,5cm G=199gr.
beschrijving

Alvorens de honingraten in de honingslinger te plaatsen om de honing vrij te maken, moet de imker ze ontzegelen, d.w.z. de wasdekseltjes of zegels van de honingraten verwijderen. Dat gebeurt met een ontzegelvork of een ontzegelmes.

Het ontzegelmes heeft een langwerpig (ca. 20 - 30 cm) blad (breedte ca. 4 - 5,5 cm; dikte ca. 1,5 - 2 mm) dat spits uitloopt, langs beide zijden voorzien van een afgeschuinde snede en met een omgebogen steel aan een kort recht hecht bevestigd is; het lijkt op de pannenstrijker van de dekker, maar is lichter.

Een ander model ontzegelmes heeft een vrij onbuigzaam, recht en lang (20 à 30 cm) blad, waarvan rug en snede parallel lopen. Het blad heeft een stomp of spits uiteinde dat al dan niet licht omhoog staat. De snede is afgeschuind en soms voorzien van tanden. Het blad is bevestigd aan een recht hecht. Dit mes mag niet verward worden met het broodmes.

Nog een ander ontzegelmes heeft een hecht aan beide uiteinden van het blad zodat het met twee handen gehanteerd wordt (1) en het mes snijdt van onder naar boven in zagende beweging de wasdekseltjes van de honingraten af. Dan komt de honing vrij.

Over het algemeen wordt het ontzegelmes warm gehouden door heet water, stoom of elektriciteit. Bij het ontzegelen, wordt de onderzijde van de honingraat op een staander (2) geplaatst en stevig vastgehouden met de linkerhand. [MOT]

(1) Zie ''Larousse agricole'': s.v. ruche

(2) Ook ontzegeltafel of ontzegelstelling genoemd.