MOT V 96.0318 L=9cm B=2,5cm G=150gr
Er bestaan verschillende werktuigen om blikken dozen te openen. De meest gebruikelijke en meest moderne zijn tangvormig en prikken een gat in het deksel wanneer men ze dichtknijpt. Deze blikopeners kunnen een snijwieltje hebben dat rond de rand van het deksel draait wanneer men aan het krukje draait. Men houdt de tang met de linkerhand op het blik geklemd terwijl men met de rechterhand aan het krukje draait. Een andere tang heeft geen snijwieltje en geen krukje om de tang te laten draaien, maar beweegt men zelf rond de rand. De gehele tang gebruikt men telkens als hefboom om de scherpe kaak door het deksel te boren.
Andere blikopeners zijn geen tangen maar bestaan uit een scherp, spits toelopend en haakvormig lemmet dat men langs de rand van het deksel naar binnen steekt. Door de rechte steel telkens op en neer te bewegen - en dus als een hefboom te gebruiken - snijdt men het deksel van het blik. Het kan ook bestaan uit een scherp, langwerpig lemmet dat verticaal in een metalen plaatje steekt welk bevestigd is aan een getand radje. Het lemmet steekt men langs de rand van het deksel naar binnen; door met de steel een duw- en trekbeweging te maken, beweegt het getand radje zich voort rond het blik en wordt het lemmet verder getrokken. Een ander principe is een blikopener met een holle schacht met aan het uiteinde een verticaal scherp lemmet bevestigd aan een recht hecht. In de holle schacht steekt een ijzer met een scherpe haak aan het uiteinde en dat men kan verstellen door middel van een schroef. De scherpe haak wordt in het midden van het deksel geprikt; het verticaal lemmet aan het uiteinde van de holle schacht wordt langs de rand van het deksel naar binnen gestoken en door een trekbeweging wordt het mes rond de rand bewogen en wordt het blik opengesneden.
In de plaats van het lemmet kan er ook een snijwieltje zijn.
Er bestaan ook wandmodellen. Deze hebben een snijwieltje en een draaizwengel. Het blik wordt aan het snijmes geklemd en het deksel wordt er afgesneden door aan de zwengel te draaien. Het blik wordt bij de rand vastgehouden, zelfs als het deksel er volledig afgedraaid is. Sommige hebben ook een magneet die het losgedraaide deksel vasthoudt. Deze wandmodellen kunnen ook automatisch werken.
Blikopeners kunnen ook gecombineerd zijn met een flesopener voor kroonkurk, een kurkentrekker of een zakmes.
Zie ook blikprikker (keuken). [MOT]