Natuurlijke speelruimte

De speelruimte aan de Liermolen is ingedeeld in zones. Naast de dierenweide vind je de speelpomp. Dichter bij de molen zie je Korensporen, een hindernissenparcours met stapstammen, evenwichtsbalken, trappen en een zigzag. Later komt er nog een speelzone voor de allerkleinsten.

Speelpomp

Bij de herinrichting van de speelzone kozen we voor elementen die aansluiten bij het technisch en historisch verhaal van een boerderij en molensite. Een pomp, en water in het algemeen, biedt heel wat speelkansen en de mogelijkheid om het verhaal over waterbevoorrading te brengen.

Omdat water kostbaar is, wordt het zo goed mogelijk benut:

  1. Het regenwater dat op het dak van het bakhuis valt, wordt opgevangen in een regenwaterput.
  2. Naast de put ligt een maalsteen met daarop de pomp. Via voederbakken komt het water in een drinkbak terecht, waar het als drinkwater voor de geiten dient.
  3. De rest van het kostbare water infiltreert in de bodem. Zo blijft de bodem langer nat tijdens droge periodes.

Loop naar de pomp!

Vroeger was water halen aan de dorpspomp een lastig taakje, vandaar het spreekwoord ‘loop naar de pomp’ als je iemand verwenst. Toch kon het er ook gezellig zijn, want je kwam aan de pomp altijd wel iemand tegen om een praatje te slaan. Om te voorkomen dat de pomp in de winter vastvroor, werd ze vaak kunstig ingepakt met hét isolatiemateriaal bij uitstek: stro. 

Waar wacht je nog op?! Pompen maar!

Deze speelpomp werd gebouwd met de steun van CERA.

Korensporen

Dit hindernissenparcours is zo ontworpen dat een hele klas van de basisschool er tegelijk op kan spelen. 

De stammen uit Robinia zijn gesculpteerd en gebundeld als graanschoven die na de oogst staan te drogen op het veld. Het graan en de maalstenen verwijzen naar de historische watermolen. De graanhalmen zijn reusachtig uitvergroot zodat de kinderen precies muizen zijn die zich een weg zoeken door het graan.