Als je de zagen voor hout bekijkt, is er ook een enorme diversiteit. Wie kent de trekzaag, de raamzaag, de spanzaag of de jefzaag? En dan hebben we het hier nog niet eens over de kettingzaag en de cirkelzaag.
Een zaag is een werktuig waarmee je houtvezels kan doorsnijden, dat kan dwars (afkorten) of in de lengte (schulpen). De tanden van de zaag worden gezet, dit betekent dat ze afwisselend naar links en naar rechts worden gebogen. Daardoor is de snede breder dan het zaagblad en klemt de zaag niet in de snede. De vorm en grootte van de tanden is voor elke zaag anders.
Tijdens de Zaag-Doe maak je kennis met de grote variatie aan manueel aangedreven zagen en hun gebruik. De workshop start met een bezoek aan de tentoonstelling van De houtbewerking. De werktuigen zijn er samengebracht per familie of per bewerking, er zijn enkele vitrines gevuld met zagen. Daarna leer je over de vorm van de tanden en de verschillende manieren van slijpen en zetten van de zaag. Zagen die met spierkracht worden aangedreven hebben nog steeds hun bestaansrecht. Je kan er erg precies mee werken, ze zijn stil, verbruiken weinig energie én bovendien zijn het prachtige werktuigen met karakter. We maken ook de vergelijking tussen westerse en Japanse handzagen.
Je zal er van versteld staan hoe eenvoudig zagen is wanneer je de juiste zaag gebruikt voor het juiste probleem.
Lesgever
Ante Corthals begon met houtbewerking rond 2001 in Nieuw-Zeeland. Hij werkte er bij een meubelmaker en later voor een eco-bouwer en architect. Daarna verhuisde Ante naar Japan om er bij een traditionele timmerman in de leer te gaan. Daarbuiten werkte hij bij verschillende timmermannen voor kortere projecten.
In 2010 heeft Ante meegewerkt met een Japans team in de voorbereiding en bouw van een Japans theehuis, uitsluitend met handgereedschap. Sindsdien werkt hij afwisselend in Europa en Japan aan eigen projecten. Ante werkt ook mee aan grote projecten van Axel Weller, een Duitse Timmerman die enkel met handgereedschap werkt.
Zeer rijke ervaring opgedaan. Gereedschap en kennis moet massaal bewaard en onderwezen blijven. - Deelnemer 2024