Het gebruik van scherp gereedschap bepaalt in grote mate de kwaliteit van het werk en de arbeidsvreugde, die ermee gepaard gaat. Het is een deelaspect van een beroep, dat zeer onderschat wordt. Het goed kunnen scherpen van gereedschap zorgt ervoor, dat er minder snijfouten zijn, het werk vlotter vooruit gaat, en het gereedschap minder snel aan vervanging toe is. Redenen genoeg om er aandacht aan te schenken.
Tijdens deze workshop leer je meer over de verschillende soorten stenen, het gebruik van olie of water, en het bepalen van de hoek. Je mag je eigen keukenmessen met een niet gekartelde snede meebrengen om op te oefenen.
Lesgever
Tony Geldolf heeft een passie voor gereedschap en oudere technieken zoals smeden. Hij geeft al vele jaren workshops in het slijpen en wetten aan verschillende doelgroepen, onder andere aan koks bij Horeca Vlaanderen. Sinds 2011 begeleidt hij de Slijp-Doe in het MOT. In 2020 kreeg hij van de overheid de nationale erkenning als ambachtsman slijper. Tony is tevens de man achter Sharptools.
Nu twijfel ik eindelijk niet om mijn messen te slijpen. - Deelnemer 2024
De lesgever was heel enthousiast en wist veel. We leerden wat nodig is om thuis zelf verder te kunnen oefenen. - Deelnemer 2023
Was zeer interessant, lesgever nam zijn tijd om alles duidelijk uit te leggen. - Deelnemer 2023