Looi-Doe

Workshop vishuiden looien

Het looien van vishuiden tot leer bestaat al eeuwen als ambacht, maar is voor velen een onbekende techniek. Hoewel visleer relatief dun is, is het ontzettend sterk en een streling voor het oog. Net daarom wordt het al eeuwen lang gebruikt voor het vervaardigen van kledij, schoenen, buidels, sieraden en zoveel meer. Met de toenemende aandacht voor recycling en duurzaamheid neemt ook de belangstelling voor visleer weer toe. Je tovert immers het afval van de visindustrie om tot een duurzaam product.

Tijdens deze workshop doorloop je alle stappen om van een rauwe zalmhuid, een mooi, zacht en soepel vel leer te maken. Je gebruikt hierbij de techniek van het bastlooien of het looien met tannines. Omdat het looien met tannines tijd vraagt, werk je in 2 stappen:

  1. Je verwerkt een rauwe zalmhuid tot de fase dat de huid in een tanninebad (zwarte thee) moet. Deze huid heeft nu enkele dagen nodig om te looien en moet thuis verder afgewerkt worden.
  2. Om de volgende stappen in de vingers te krijgen, krijg je een reeds gelooide huid en leer je hoe je de huid mooi soepel kan maken. Je krijgt ook keuze in de afwerking van je zalmleer.

Voor deze dag heb je vooral een paar actieve handen en een stel goede armspieren nodig. Er wordt namelijk gewassen, geschraapt, geschubd, gewreven, gemasseerd, gerold en gestretcht.

Breng zeker een waterdichte container mee om je vishuid in het tanninebad mee naar huis te kunnen nemen. Een glazen bokaal (750 ml-1l) met deksel of een plastiek container zijn ideaal (geen metaal, tenzij inox). Een eigen handdoek is aangeraden. Een eigen schort en/of handschoenen zijn enkel nodig als je je niet graag vuil maakt.

Na afloop krijg je alle stappen en recepten mee op papier.

Kriebelt het al om deze looitechniek in de vingers te krijgen? Schrijf je dan snel in!

Lesgever
Lynn Vanheste is leerkracht secundair onderwijs van opleiding maar werkt al meer dan 13 jaar als educator in het natuur- en milieueducatief centrum. In haar vrije tijd is ze medebestuurder en actief lid van Bushcraft West vzw, waar ze tal van workshops organiseert en begeleidt. Haar grote passie ligt bij het verwerken van natuurlijke vezels, meer specifiek dierlijke vezels. Dankzij een beurs van de Vlaamse overheid kan ze haar kennis en vaardigheden van het traditioneel en natuurlijk looien van huiden verder uitbreiden. Ze doorloopt hiervoor een tweejarig leertraject bij Beke Olbers (EXTRA Bushcraft). Samen doorgronden ze oeroude technieken om van slachtafval, duurzaam en ecologisch verantwoord leer te maken. Volg het traject hier.

Info

Voor wie
Voor volwassenen en jongeren vanaf 16 jaar (geen voorkennis vereist)
Aantal
Maximum 12 deelnemers - minimum 6 deelnemers
Wanneer
 Zaterdag 24 augustus 2024 van 10 tot 17 uur
Prijs
 85 euro per deelnemer, incl. toegangsticket voor het museum
Waar
het MOT, Afdeling Guldendal - Guldendal 20, 1850 Grimbergen
Meebrengen
  • Lunchpakket
  • Handdoek
  • Eventueel schort
  • Eventueel handschoenen
  • Waterdichte bokaal/container om je vishuid in tanninebad mee te nemen
Reservatie
02 270 81 11 of info@mot.be
Gelieve bij reservatie je postcode en gsm-nummer door te geven
Algemene reserveringsvoorwaarden
Deze workshop was tot in de puntjes voorbereid! Het was boeiend van de eerste minuut tot de laatste! De lesgever is een echte pro, fijn om van haar te leren. - Deelnemer 2024